Cauze, simptome, prevenire si tratament pentru sangerarea gingiilor

Sangerarea Gingivala

Clinica Stomatologica DentalMobility → Sangerarea gingivala

Gingia reprezinta tesutul moale, de culoare rozacee, cu rol esential in protectia dintilor. Ea adera strans la dinti, prevenind patrunderea bacteriilor din mediu bucal, si raspandirea lor catre radacinile dentare si oasele maxilare.

Gingia face parte din tesutul de sustinere al dintelui pe arcada, numit tesut parodontal sau parodontiu. Astfel, o imbolnavire gingivala inseamna in esenta o boala parodontala.

Datorita imbolnavirii, aderenta gingiei de dinte slabeste, si apare retractia gingivala, sangerarea gingivala, si, cu timpul, mobilitate dentara si pierderea dintilor.

Cauzele retractiei gingivale

Sangerarea gingivala este in general provocata de acumularea de placa bacteriana pe suprafata dintilor, atat supra cat si subgingival. Bacteriile continute in placa produc acizi si toxine care conduc cu timpul la inflamatia gingiei, stare care poarta denumirea de gingivita.

Inflamatia confera gingiei un aspect rosietic, umflat si spongios, si creste tendinta de aparitie a sangerarii si retractiei gingivale.

Daca nu este indepartata prin periaj regulat si vizite la medical stomatolog, placa dentara se transforma in timp in tartru dentar, care creste si mai mult iritatia gingivala, stimuland implicit si sangerarea.

In absenta tratamentului, gingivita se transforma in parodontopatie, ceea ce insemna ca devin afectate toate structurile de sustinere a dintelui, iar in cazurile severe se poate ajunge la pierderea dintilor. Astfel, sangerarea gingivala poate fi un indicator important al unei afectiuni mai serioase.

Printre alte cause posibile ale sangerarii gingivale se numara:

  • periaj excesiv
  • folosirea incorecta a atei dentare
  • modificari hormonale din cursul sarcinii
  • lucrari protetice incorecte
  • purpura trombocitopenica idiopatica
  • leucemie
  • scabie
  • tratamentul cu anticoagulante
  • deficit de vitamina K

Tratamentul sangerarii gingivale

O data aparuta sangerarea gingivala se recomanda vizita la medical stomatolog cat mai curand posibil. Doar medicul este in masura sa decida gravitatea afectiunii si modalitatea potrivita de tratament.

De regula, sangerarea gingivala indica o afectare gingivala sau parodontala mai mult sau mai putin avansata. In cabinetul nostru, in astfel de cazuri, tratamentul este unul complex si consta in detartraj riguros, spalaturi gingivale cu solutii active, si aplicarea de unguente cu substante active in santul gingival.

Fie in scop preventiv fie in orice stadiu al bolii parodontale, pacientul este tratat prin Tehnica Electronic Doctor. Aceasta consta in utilizarea unui dispozitiv medical care aplica curenti electromagnetici de mica intensitate pe tesuturile din jurul dintilor, curenti care stimuleaza regenerarea tesutului folosind propriile celule. Tehnica Electronic Doctor este o metoda unica si brevetata de tratament, disponibila doar in cabinetul nostru.

consultatie