Simptome, Cauze, Diagnostic si Tratament pentru Mobilitatea Dentara

Mobilitatea Dentara - Tratament

Clinica Stomatologica DentalMobility → Mobilitatea Dentara

Mobilitatea dentara reprezinta miscarea nefiziologica a dintilor in plan orizontal si, in cazurile grave, in plan vertical. In mod natural dintii prezinta un foarte mic grad de mobilitate ce le permite sa se adapteze la fortele care iau nastere in cursul masticatiei. Cand acest grad este depasit (ex. mobilitate dentara mai mare de 1 mm), apare ceea ce se numeste in limbaj comun mobilitate dentara. In absenta tratamentului, mobilitatea dentara se va accentua, si cu timpul va conduce cu siguranta la pierderea dintilor de pe arcada.

Cauzele mobilitatii dentare

Dintii sunt mentinuti pe arcade de un tesut de sustinere specific, numit tesut parondontal, in componenta caruia intra osul alveolar, ligamentele parodontale si cimentul radicular. Afectarea acestor componente, si in special distrugerea (rezorbtia) osului de sustinere, genereaza in timp mobilizarea dintilor.

Imbolnavirea tesuturilor parodontale si aparitia rezorbtiei osoase este cauzata de acumularea placii bacteriene pe suprafata dintilor, atat supra cat si subgingival. La acest factor determinant se adauga o serie de factori favorizanti, precum tartru, contacte dento-dentare (ocluzale) patologice, lucrari protetice si obturatii supradimensionate, leziuni carioase din apropierea gingiei, fumatul, etc.

 Tratamentul Mobilitatii Dentare

Dintii sunt mentinuti pe arcade de un tesut de sustinere specific, numit tesut parondontal, in componenta caruia intra osul alveolar, ligamentele parodontale si cementul radicular. Afectarea acestor componente, si in special distrugerea (rezorbtia) osului de sustinere, genereaza in timp mobilizarea dintilor.

Tratamentul mobilitatii dentare presupune implicit tratarea imbolnavirii parodontale prin indepartarea factorilor cauzatori si stimularea regenerarii tisulare.

Principala abordare a tratamentului presupune adoptarea unei igiene orale corespunzatoare. Aceasta este esentiala pentru metinerea dintilor pe arcade, insa nu este intotdeauna suficienta. In ajutorul sau pot veni o serie de tehnici aditionale, cum sunt depistarea electronica si indepartarea contactelor ocluzale imperfecte (reglarea ocluziei), stimularea regenerarii tisulare prin aplicarea unui camp electromagnetic la nivelul celulelor parodontale, si stimularea regenerarii tisulare prin tehnica gingival protect.

» Reglarea ocluziei

Conform stomatologiei moderne, ocluzia dentara reprezinta relatia dintre dintii superiori si cei inferiori cand se afla in contact functional, precum in cursul masticatiei. Felul in care suprafetele dentare care iau contact in timpul masticatiei, numite suprafete ocluzale, se impreuneaza influenteaza sanatatea dintiilor, tesutului parodontal, muschiilor masticatori, si articulatiei temporomandibulare. Cand apar contacte ocluzale imperfecte sunt afectate toate aceste structuri, ducand la diverse complicatii printre care se numara si mobilitatea dentara.

Traditional, contactele dentare imperfecte sunt depistate in cabinetul stomatologic cu ajutorul „hartiei de articulatie”. Acesta tehnica este insa una subiectiva, si nu poate evidentia contactele patologice ce apar in dinamica.

Aparatul T Scan III de ocluzie digitala foloseste o tehnologie de ultima generatie care permite detectarea electronica a contactelor patologice atat in repaus, cat si in dinamica. In plus, el evidentiaza fortele care iau nastere in cursul contactelor dentare la nivelul fiecarui dinte in parte, forte care scapa de multe ori testului clasic cu „hartie de articulatie”. Studiile au demonstrat ca eficacitatea masuratorilor cu T Scan III depaseste 90%.

Dupa identificare contactele imperfecte sunt usor indepartate prin frezare.

» Stimularea regenerarii tisulare prin tehnica electromagnetica (Electronic Doctor)

Noua metoda brevetata ajuta la prevenirea sangerarilor gingivale si a mobilitatii dentare. Aceasta metoda consta in stimularea unui rezervor infinit de regenerare, propriile celule ale pacientului. Acestea vor fi atrase catre zona distrusa printr-un mecanism fizic care nu necesita contactul tesutului gingival cu vreo substanta straina organismului, avand 3 avantaje majore:


  • lipsa riscului de aparitie a efectelor adverse,
  • posibilitatea de reaplicare de pacient insasi, fara interventii chirurgicale,
  • folosirea propriilor celule regeneratoare ale pacientului care sunt in numar infinit si nu costa nimic

In urma consultului se va stabili schema de tratament cu curenti electromagnetici generati de dispozitivul Electronic Doctor. Acesti curenti electromagnetici vor accelera procesul de regenerare in zonele vizate, reusind stoparea procesul de absorbtie ososasa care este responsabil pentru accentuarea mobilitatii. Dupa mai multe sedinte cu Electronic Doctor tesutul osos peridentar se va regenera, gingia isi va recapata culoarea normala si va adera la dintii mobili.

Se recomanda ca aceasta metoda sa fie utilizata chiar inainte de aparitia unei sangerari gingivale, fiind eficienta in prevenirea parodontopatiei sau a mobilitatii dentare. Trebuia precizat faptul ca nu pot apare reactii nedorite datorita faptului ca nu exista nici un contact direct intre substanta activa si tesuturile peridentale.

consultatie