Stomatologie Laser: endodontie, chirurgie, tratamente parodontale, tratamente de estetica dentara

Laserterapia in stomatologie

Clinica Stomatologica DentalMobility → Laserterapie

Clinica noastra pune la dispozitia pacientilor sai cea mai noua si eficienta technologie de LaserTerapie existent in prezent pe piata mondiala – Laserul LightWalker pentru tesuturi dure si moi (http://www.lightwalkerlaser.com/en/).

Domeniile de utilizare a laserului ca metoda de terapie in medicina dentara sunt foarte variate. Terapia laser permite efectuarea unor proceduri minim invasive, cu mai putin sacrificiu de substanta biologica decat in cazul metodelor traditionale de tratament. Exista peste 25 de utilizari cunoscute ale laserului in stomatologie, si acestea includ aplicatii atat asupra tesuturilor moi cat si dure. Aplicarea laserului asupra tesuturilor moi este unica prin capacitatea sa de a fi minim invaziv in cazul inciziilor si de a oferi coagulare in acelasi timp si deci vom avea o sangerare minima sau absenta cu totul.

Odontoterapie. Laserul poate fi utilizat cu mare eficienta pentru indepartarea proceselor carioase si prepararea cavitatilor dentare. Spre deosebire de tratamentul clasic cu freze laserul ofera, pe langa indepartarea cariei, si o buna sterilizare a suprafetelor dentare, scazand riscul de aparitie a cariilor secundare.

Albirea dintilor. In prezent, tehnologia laser este folosita cu succes pentru a obtine albirea dintilor. Marele avantaj al laserului LightWalker disponibil in clinica noastra il reprezinta faptul ca lumina laser emisa de acesta este absorbita perfect in particulele de apa, apa fiind componenta principala a gelurilor de albire apoase. Astfel, toata energia laser este eficient utilizata pentru a incalzi gelul de albire. Se elimina deci nevoia unor geluri de albire mai complexe si cu potential toxic mult mai mare care contin particule speciale de absorbtie a luminii pentru a obtine albirea dintilor.

Insa, poate cel mai important aspect al tehnologiei de albire cu laser disponibila in cabinetul este faptul ca aceasta procedura de albire este cea mai eficienta si minim invaziva disponibila pe piata. Datorita gradului ridicat de absorbtie in gelul de albire, lumina laser este in totalitate absorbita in gel si nu penetreaza tesutul dur dentar sau pulpa dentara. Nu exista o incalzire directa a tesutului dentar, precum se intampla in alte proceduri de albire disponibile pe piata. Astfel, nu exista nici un risc de a leza accidental tesutul dur dentar sau pulpa dentara.

Sensibilitate dentinara. Atunci cand gingia se retrage de pe dinti lasand radacinile dentare expuse, poate lua nastere o sensibilitate dureroasa a dintilor. Aceasta sensibilitate se traduce prin durere resimtita la contactul cu instrumente metalice, mancaruri si bauturi reci, aer rece. Terapia laser ajuta la reducerea si chiar eliminarea acestei sensibilitati dureroase.

Parodontologie. Laserterapia reprezinta o varianta minim invaziva de tratament a bolii parodontale ("parodontozei"). Laserul poate fi folosit pentru DETARTRAJ, fiind o alternativa nedureroasa a detartrajului cu ultrasunete. De asemenea, laserterapia ajuta la indepartarea tesutului moale infectat din pungile parodontale, la eliminarea biofilmului microbian, tartrului si cementului infectat de pe suprafata radacinilor dentare, si la inchiderea pungilor parodontale dupa tratament printr-un "cheag" stabil de fibrina.

Astfel, tratamentul parodontal cu laser ofera medicului stomatolog posibilitatea de a trata bolile parodontale moderate si severe fara utilizarea bisturiului si suturilor, avantaj semnificativ pentru pacient.

Endodontie. Laserterapia aduce un avantaj major tratamentului endodontic clasic, si anume contribuie la curatarea si sterilizarea sistemului complex de canalicule radiculare (ce nu pot fi accesate prin metoda clasica) si la dezinfectarea profunda a peretilor dentinari. Astfel, sansele de succes ale tratamentului endodontic cresc semnificativ.

Implantologie. Tratamentul cu laser contribuie la sterilizarea tesuturilor invecinate si canalului osos in cave va fi plasat implantul dentar. Eficienta integrarii osoase a implantului este crescuta, si implicit se mareste durata de viata a implantului.

Chirurgie orala. Laserul poate fi utilizat intr-o larga variete de proceduri chirurgicale(ex. indepartarea tumorilor, chisturilor, leziunilor herpetice, aftelor, cresterilor gingivale etc.), aducand avantaje evidente fata de metodele clasice, precum durere redusa sau absenta (in multe cazuri este suficienta doar efectuarea unei anestezii topice), terapie minim invaziva, sangerare minima sau absenta, rar sunt necesare suturile dupa interventie etc. In plus, deoarece laserul realizeaza si dezinfectia zonei operate, timpul de vindecare este redus si scad semnificativ sansele de aparitie de complicatii post-operatorii.

Exemple de interventii stomatologice cu laserul

Carie tratata cu laserulTratament endodontic cu laserul


Caz cu radiografiiTratament parodontal cu laserulAfte bucale tratate cu laserulFrenectomie efectuata cu laserulInfectie periemplantara tratata cu laserul
consultatie