Simptome, Cauze, Diagnostic si Tratament pentru Gingivita

Gingivita - Tratament

Clinica Stomatologica DentalMobility → Gingivita

Gingivita este de cele mai multe ori o boala periodontala nedistructiva, care nu duce neaparat la pierderea dintilor sau la aparitia dintilor mobili. Chiar si asa, gingivita trebuie tratata la timp deoarece ea evolueaza de obicei in afectiuni parodontale grave, cum ar fi parodontoza sau retractia gingivala.

Tratamentul pentru gingivita realizat in clinica noastra se deosebeste de celelalte solutii disponibile in mediul medical din Romania prin faptul ca este minim-invaziv. Dat fiind faptul ca gingivita este o afectiune care afecteaza intr-o proportie foarte mare femeile insarcinate, natura minim-invaziva a acestui tratament este cu atat mai importanta. Tratamentul gingivitei nu necesita anestezie, nu este dureros si nu are efecte adverse. Tratamentul pentru gingivita prezentat aici este recomandat pacientilor de toate varstele.


Cauzele gingivitei

Gingivita, fiind o inflamatie a gingiilor, este cauzata de cele mai multe ori de placa bacteriana, acumulata datorita slabei igiene in cavitatea bucala. Totusi, nu doar placa bacteriana poate fi considerata cauza a gingivitei. Exista alti factori care faciliteaza aparitia acestei boli:

 • Periajul agresiv al dintilor - se creaza leziuni la nivelul gingiilor care, in combinatie cu bacteriile prezente tot timpul in cavitatea bucala, se inflameaza, evoluand in gingivita;
 • Contactele imperfecte dintre dinti (maclocluzia) – forta de apasare care este exercitata asupra dintilor pot duce la leziuni ale gingiei sau la gingivita;
 • Sarcina – in timpul sarcinii, modificarile de natura hormonala genereaza si modificari in placa bacteriana, facilitand aparitia gingivitei;
 • Lucrarile dentare incorecte – pot facilita inflamarea gingiilor;

Simptomele gingivitei

 • Schimbarea culorii gingiilor (decolorare, aparitia punctelor rosii);
 • Sangerari gingivale (la periaj, in timpul masticatiei);
 • Retragerea gingiilor, sensibilitate dentara si gingivala;
 • Respiratie urat mirositoare;

Tratament pentru gingivita 

In clinica stomatologica Dental Mobility tratamentul pentru gingivita se realizeaza in 2 sau 3 etape (in functie de diagnosticul pus pacientilor). Nu este necesara anestezia deoarece este un tratament total nedureros.

 1. Igienizarea profesionala

Indepartarea placii bacteriene si a tartrului dentar cu tehnologie laser. Detartrajul cu laser este varianta lipsita de durere a detartrajului cu ultrasunete. Pe langa efectul  de indepartare a tartrului dentar, laserul stomatologic igienizeaza complet zonele atinse.

 1. Tratament de regenerare gingivala cu electromanetism Electronic Doctor

Dispozitivul Electronic Doctor este folosit pentru realizarea unor sedinte de electro-stimulare. Undele electromagnetice emise de acest aparat directioneaza un numar foarte mare de celule regeneratoare in zonele afectate de gingivita. Gingiile se vor vindeca si vor adera la suprafata dintilor, astfel evitandu-se expunerea gingiilor si avansarea infectiei in tesuturile inconjuratoare ale radacinii dintelui.

 1. Reglarea digitala a ocluziei dentare

Daca medicul stomatologi ajunge la concluzia ca gingivita a fost declansata de contactele imperfecte dintre dinti, se face o slefuire selectiva a acestor contact. Pentru a identifica cu mare precizie aceste contacte se face o analiza digitala a contactelor, atat in reparus cat si in muscatura, cu T-Scan III, un dispozitiv digital de reglare a ocluziei dentare.

consultatie