Simptome, Cauze, Diagnostic si Tratament pentru Bruxism

Tratament Bruxism

Clinica Stomatologica DentalMobility → Bruxism

Bruxismul este o tulburare caracterizata prin scrasnitul dintilor, care conduce in timp la abraziunea suprafetelor dentare.

Este un comportament inconstient ce se produce cel mai frecvent noaptea in cursul somnului, dar care poate aparea si in timpul zilei. Majoritatea pacientilor nu sunt constienti de existenta sa pana nu apare afectarea dentara.

Daca nu este diagnosticat si tratat la timp, bruxismul poate cauza leziuni dentare permanente si durere cronica a articulatiei temporomandibulare. 

Cauze

Bruxismul este in general asociat cu stresul sau anxietatea. Insa, poate fi si rezultatul unor tulburari de ocluzie dentara (contacte dentare imperfecte care apar in cursul masticatiei).

Tulburarile de ocluzie pot sa apara consecutiv pierderii dintilor asociata cu migrari orizontale sau verticale a dintilor antogonisti sau a dintilor vecini spatiului liber, abraziunii dintilor, sau se pot datora unor obturatii supradimensionate sau lucrari protetice incorect efectuate.

Semne si simptome

Efectele nocive ale bruxismului se observa in principal la nivelul dintilor si tesutului de sustinere a acestora (tesut parodontal). Astfel, putem intalni abraziuni dentare accentuate, sensibilitate dentara, mobilitate dentara, fracturi ale dintilor sau obturatiilor, inflamatie gingivala, retractii gingivale, boala parodontala etc.

De asemenea, cu timpul pot aparea si afectarea articulatiei temporo-mandibulare (ATM), si oboseala si durerea muschilor masticatori.

In absenta tratamentului, bruxismul poate conduce la pierderea dintilor si disfunctie mandibulara.

Printre simptomele bruxismului se mai pot intalni durerile de cap si otice.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe semnele si simptomele prezente, precum si pe istoricul si examinarile medicale si stomatologice, care diferentiaza bruxismul de alte tulburari ce pot cauza manifestari asemanatoare, precum infectiile otice, infectiile dentare si disfunctiile articulatiei temporo-mandibulare.

Tratament

Pentru a preveni lezarea dintilor, tratamentul bruxismului presupune plasarea unui aparat mobil (gutiera) intre dintii superiori si cei inferiori, aparat ce trebuie adaptat fiecarui pacient in parte.

Desi strangerea si frecarea dintilor pot continua pentru o anumita perioada de la inceperea tratamentului, efectele nocive vor fi preluate de catre gutiera interpusa intre arcadele dentare. Cu timpul impulsul involuntar se va diminua pana la disparitia totala dar, daca bruxismul are si alte cauze (cum ar fi problemele TMJ sau ocluzale) acesta poate sa revina dupa cateva luni.

In cazurile in care sunt prezente tulburari de ocluzie acestea trebuie eliminate. Contactele dentare imperfecte sunt indepartate prin slefuirea dintilor, dintii absenti pot fi inlocuiti prin tratament protetic sau implante dentare, iar migrarile si malpozitiile dentare pot fi corectate prin tratament protetic sau ortodontic.

Traditional, contactele dentare imperfecte sunt depistate in cabinetul stomatologic cu ajutorul „hartiei de articulatie”. Acesta tehnica este insa una subiectiva, si nu poate evidentia contactele patologice ce apar in dinamica.

Aparatul T Scan III de ocluzie digitala utilizat in cadrul cabinetului nostru, foloseste o tehnologie de ultima generatie care permite detectarea electronica a contactelor patologice atat in repaus, cat si in dinamica. In plus, el evidentiaza fortele care iau nastere in cursul contactelor dentare la nivelul fiecarui dinte in parte, forte care scapa de multe ori testului clasic cu „hartie de articulatie”.

consultatie